Şubat Neden 28 Çeker ?

Şubat doğumlu olmam dolayısıyla bu soruyu hep merak etmişimdir. Bir yılda koskoca 365 gün varken neden özellikle şubat 28 gün olarak belirlendi ? Aslında cevabı oldukça basitmiş, Antik Roma zamanında kendini büyük gören insanlar yüzünden 28 güne düşmüş şubat :) Fazla uzatmadan gelelim tarihçesine;



Ayların Oluşumu 


şubat ayiAyların oluşumu Antik Roma dönemine dayanır. O zamanlar bir yılın 365 gün 6 saat sürdüğü bilinmektedir. Bir yıl Venüs, Mars, Terminus (gençlik) ve Luventus (yaşlılık) diye dört aya bölünmüştür. Ancak Julius Sezar döneminde bir yıl içerisindeki bu ayrım yetersiz görülür. Julius Caesar takvimde oluşan karışıklıkların çözülmesini isteyerek Mısırlı astronomi bilimcisi olan Sosigenes’a emir vermiştir. Sosigenes uzun çalışmalar sonucu şöyle bir çözüm üretir:

Sosigenes: Her yılın 365 gün çekeceğini, her yıldan artan 6 saatinde 4 yılda bir takvime ekleneceğini o yılın 365 gün+24 saat= 366 gün edeceğini söylemiştir. 366 günün 12 ye tam bölünmesinden dolayı 6 ayın 30 gün, diğer 6 ayın ise 31 gün çekeceğini belirtmiştir. 


Şubat Neden 28 Çeker

365 gün ise bu aylara şöyle dağıtılmış: Julius Sezar'ın emriyle 365 gün çeken yıllarda son ayın son günü düşülerek 4 yılda bir o yılın son ayına tekrar ekleneceğini söylemiştir. Julyen takviminde yılbaşı, Mart ayındadır ve buna göre Şubat  yılın en son ayıdır.  Sezar bir de doğduğu aya kendi ismini vermiş ve ismi Julius (July) olmuş. Daha sonra imparator olan Augustus da altta kalmayıp bir sonraki aya kendi ismini vermiş: Augustus (August). Ancak Sezar'ın ayı 31 gün çekerken, Augustus'un ayı 30 gün çekiyormuş. Augustus'da altta kalır mı hemen emir vermiş. Bunun üzerine astronomlar, yılın son ayı olan şubattan bir günü alıp, ağustos ayına ekler. Böylece Sezar'ın ayı Temmuz ve Augustus'un ayı Ağustos da peş peşe 31 gün çeker olmuş. 30-29 gün döngüsü yaşayan şubat ayı ise 29-28 gün olarak belirlenmiş. 

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.