Trapezium (Yamuk) yıldız kümesi

Pek bir meşhur Orion Nebulası ve nebulanın kalbinde yer alan "Trapezium (Yamuk) yıldız kümesi".

Orion Bulutsusu'na muhteşem ışıltılı görünümünü kazandıran şey, burada bulunan dev yıldızların biraz abartılı aydınlatma güçleridir diyebiliriz. Çok genç, sadece birkaç yüz bin yaşında olan, Güneş'ten onlarca kat büyük kütleli bu yıldızlar, 1.5-2 ışık yılı çapında küçük bir alana sıkışmış haldedirler ve muazzam miktarda ışıma yaparlar. Bu büyük miktardaki yıldız ışınımı, bulutsuyu aydınlatmakla kalmaz, gaz ve tozun yavaş yavaş dağılmasına da neden olur. Bu gaz, Trapezium'un uzak bölgelerinde yeni yıldızlar oluşturmak üzere sıkışır ve yoğunlaşır. Daha başka bir ifadeyle, dev yıldızlarımız bulutsuyu dağıtırken aynı zamanda yeni yıldızların oluşumuna da neden olmaktalar.
Trapezium

İlk olarak Galileo tarafından keşfedilen, nebulanın kalbindeki bu "açık küme"de yer alan yıldızlardan 4 tanesini küçük bir teleskop veya bir dürbünle ve biraz dikkatle görebilmeniz mümkün. Bu görülebilen dört yıldız, gerçekte birer çift yıldızdır. Zaten trapezium kümesinde yer alan yıldızların hemen tümünün çift yıldız olduğu keşfedilmiş durumda.

Bizden 1600 ışık yılı uzaklıkta yer alan Orion Nebulası'nın kendisi de pratikte bir açık yıldız kümesidir. Çoğu henüz oluşum aşamasındaki 2.000'in üzerinde yıldıza ev sahipliği yapan bulutsu (nebula), birkaç milyon yıl içinde çevresindeki gaz ve toz bulutları dağıldığında güzel ışıltılı bir yıldız kümesi olarak görünecek...

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.